Arrosticini

Arrosticini sunt legați de tradiția pastorală a regiunii Abruzzo, partea de centru-sud a Italiei, o zonă completă ca si relief deoarece poti ajunge de la mare, la deal sau la munte în doar câteva minute. Locul lor de origine este capătul estic al muntelui Gran Sasso, muntele La Bella Adormentata, faimos pentru unicitatea si frumusețea sa.

Legenda spune că Arrosticini au fost inventați în anii ’30 de doi ciobani Voltigno, care au tăiat carnea de oaie bătrâna mestecabilă greu, în bucăți mici, astfel încât sa folosească toată carnea, chiar și pe cea din zonele din apropierea oaselor mici. Folosind un băț de lemn „vingh“, o planta care creste în sălbăticie pe malurile râului Pescara, bucățile de carne au devenit frigărui și au fost gătite pe jar.

Tradiția pastorală din zona regiunii Abruzzo face ca Arrosticini sa fie din carne de oaie, în mod ideal din carne de miel matur numit în dialectul zonei „Ciavarra“.

Arrosticini, aceasta suculentă specialitate, sunt consumați și în afara regiunii Abruzzo, iar noi îndrăgostiți de Italia și de Abruzzo, am hotărât sa împărtășim cu dumneavoastră aceasta delicatesă și în Romania. Bineînțeles ca pe lângă clasicii arrosticini (din carne de miel), am adus cu noi și arrosticini din ficat de vită și din carne de pui, care pot fi însoțiți cu o bruschetta delicioasa unsă cu uleiul de măsline extravirgin Bio, de primă presă, din măsline biologice, nestropite și netratate, culese cu grijă în fiecare an, la începutul lunii octombrie, de pe plantația de măslini din Moscufo, regiunea Abruzzo.